divendres, 8 d’abril del 2016

4-La tecnologia des de 1915 fins als nostres dies

la proclamació de la República i conflictivitat resultant

A partir de principis del segle XX l'antic imperi xinès, de caràcter colonial, comença a decaure. Surten a la llum els antagonismes en el sí del país i s’inicia una dualitat entre la burgesia revolucionaria i la oligarquia terratinent, els senyors de la guerra. D’aquesta gran crisi, els països europeus, en buscaran extreure benefici, a l’igual que el Japó. Un precedent d’això és la guerra dels Bòxers a finals del XIX. 
El 1905 es crea el partit nacional del poble (Guomintang) de caràcter progressista i amb una base provinent de la burgesia costera xinesa. Va representar una fita important en la Història de la Xina, en representar l’inici d’una etapa històrica destinada a transformar el país en un d’industrial i avançat.
El 1912 en plena descomposició de l’imperi, el Guomintang, proclama la república mitjançant Sun Yat Sen, un dels personatges més progressistes del partit i que anhelava l’establiment a la Xina d’una democràcia occidental. L’intent fracassa per l’oposició dels terratinents i les potències colonials europees.
S’inicien un seguit de guerres propiciades pels senyors de la guerra que comptaven amb els seus propis exèrcits i que volen evitar l’establiment d’un poder central que limiti el seu poder i control respecte una bona part del país.
En el context de la Gran Guerra, aproximadament l'any 1915 el Japó promulga unes condicions draconianes contra la Xina que permet els nipons guanyar territori en sòl xinès.
Un cop finalitzada la gran guerra, ja al 1919, una coalició de progressistes encapçalada pel Guomintang, inicia hostilitats contra els senyors de la guerra per tal d’evitar qualsevol autoritat per part d’aquests. També s’hi sumarà el Partit Comunista Xinès (PCX).
En aquest context el PCX es planteja quina haurà de ser la seva relació amb el Guomintang i quina serà la manera de relacionar-se amb el camperolat, majoritari enfront la classe obrera industrial.
El 1923 en el III congrés del PCX s’estableix l’entrada del partit en el Guomintang per tal d’iniciar una aliança per acabar amb els senyors de la guerra.
Entre 1924 i 1927 comença la primera guerra civil, que enfronta el Guomintang amb els senyors de la guerra. Per primera vegada destacarà substancialment la figura clau que configurarà l’estratègia del Partit Comunista Xinès: Mao Zedong.

  Resultado de imagen de La tecnologia des de 1915 fins als nostres dies

1 comentari: